Mamka má rakovinu v pokročilém stádiu a nemůže být sama doma. Jak tuto situaci řešit?

Odpověď na dotaz ze dne 31. 8. 2024 zobrazit původní dotaz

Nikdo mi neporadí,jsem dcera matky která má rakovinu ,bydlí sama,nemůže se postarat o sebe,už ani pečovatelky to nezvládají,ja taky ne.
Už nemůže chodit,padá s postele,nikde mi jí nechcou vzít.
Co mám dělat? Znemocnice jí vždycky odvezou domů,kde je sama.
Prý ať se rodina postará,bohužel rodina pracuje!!!!! Co mám dělat?

Glofákova

Píšete nám o Vaší mamince, která má rakovinu v pokročilém stádiu, bez možnosti další léčby. Žije sama a nezvládá se o sebe postarat. Díky častým pádům, bývá hospitalizovaná, následně se ale vrací zpátky domů, kde péče i s pomocí pečovatele nestačí. Vy musíte pracovat. Nerozumíte postupu zdravotníků. Ptáte se, proč maminku neumístí do LDN. Píšete, že Vám nikdo neporadí.

Dobrý den,

je mi moc líto, že je Vaše maminka takto nemocná a také, že jste v tak složité situaci, kdy není možné pro mamku zajistit vhodnou péči. Nikdo Vám  zatím neporadil, jak situaci řešit.  

V poradně se setkáváme s podobnými příběhy, jako je ten Váš. Potřebovala bych ale více informací, abych Vám mohla lépe poradit.  

Píšete, že Vaše maminka má onkologické onemocnění v pokročilém stádiu a žádná léčba už není možná. V takovém případě je pravděpodobné, že jsou pro Vaši mamku nejvhodnější služby, které poskytují paliativní péči. Můžete se zkusit obrátit na některý z lůžkových hospiců v okolí bydliště. Zároveň se můžete zkusit obrátit i na některý domácí hospic, kde Vás, v rámci poradenství, mohou lépe nasměrovat na vhodné služby (konkrétní lůžkové i domácí hospice si můžete vyhledat v našem adresáři). 

Další možností je zavolat do naší poradny, kde lze Vaši situaci podrobněji probrat s některým z poradenských pracovníků.

Za poradnu s přáním mnoha sil

Olga Stránská

Dotaz zodpovídá

Mgr. Olga Stránská

poradenská pracovnice

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz