Pečuji o osobu ve II. stupni závislosti a nastupuji do práce. Bude za mě stát i nadále platit zdravotní a sociální pojištění?

Odpověď na dotaz ze dne 31. 8. 2024 zobrazit původní dotaz

Dobry den.jsem pecujici osoba pro 2 stupen.kdyz nastoupim do zamestnani bude za me stat stale platit zdravotní a sociální pojisteni?Dekuji Timurova

Ivana Timurova

Píšete, že pečujete o osobu ve druhém stupni závislosti. Ptáte se, zda v případě že nastoupíte do zaměstnání, bude za Vás i nadále platit stát sociální a zdravotní pojištění.

Dobrý den, 

souběh péče o osobu ve druhém stupni závislosti a zaměstnání možný je. Nyní jste zařazena z důvodu této péče do kategorie tzv. státních pojištěnců, za které stát hradí zdravotní pojištění. Sociální pojištění za Vás stát nehradí, ale doba péče je započítána jako náhradní doba pojištění. Jestliže nastoupíte do zaměstnání a péči budete nadále vykonávat, status státního pojištěnce pro zdravotní pojištění Vám nezanikne. Dojde k tomu, že i zaměstnavatel bude za Vás z odvádět sociální a zdravotní pojištění, pokud tato povinnost vzhledem k typu smlouvy a výši výdělku (rozdíly jsou u DPP, DPČ,HPP) zaměstnavateli vznikne.

Ještě si dovolím doplnit informace k tomu, co se započítává do výpočtu starobního důchodu. Jak asi víte, u pečujících, kteří během péče nepracovali, se doba péče do výpočtu starobního důchodu nezapočítává a neovlivní tak jeho výši. Pokud budete kombinovat péči a práci (méně než 15 let), můžete si vybrat, jestli bude doba péče z výpočtu výše starobního důchodu vyloučena nebo jestli do něj budou příjmy z práce kombinované s péčí započítány.

Více informací můžete získat v Příručce pro neformální pečující nebo přímo v call centru ČSSZ a call centru Vaší zdravotní pojišťovny. 

S úctou a pozdravem

Irena Buchtová

Dotaz zodpovídá

Irena Buchtová

externí poradenský pracovník v oblasti sociální péče

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz