Pečuji o onkologicky nemocnou maminku. Máme nárok na nějakou finanční podporu?

Odpověď na dotaz ze dne 3. 8. 2024 zobrazit původní dotaz

Dobrý den prosím vás moje otázka zní.
Dva měsíce pečuji o svoji těžce ongologickou nemocnou maminku.
Zatím je ještě zaměstnaná než por roce půjde do inavadniho důchodu.
Mám nárok na nějaký příspěvek že oní pečuji třeba na benzín a jiné potřeby?
Děkuji za odpověď s pozdravem Palasová

Jana Palasová

Píšete, že již dva měsíce pečujete o onkologicky nemocnou maminku. Maminka je ještě zaměstnaná, ale předpokládá se, že jí po jednom roce bude přiznán invalidní důchod. Obracíte se na nás s dotazem, zda máte při péči o maminku nárok na nějakou finanční podporu například na benzín a jiné potřeby.

Dobrý den,

pokud jsem Vašemu dotazu správně porozuměla, stav Vaší maminky je natolik závažný, že vyžaduje Vaši podporu a péči. Lidem, kteří již nejsou schopni postarat se sami o sebe, je určen příspěvek na péči. Příspěvek je určený přímo nemocnému, který se může sám rozhodnout, s kým se na poskytování péče domluví.

Pokud by byl Vaší mamince příspěvek na péči přiznán ve II. nebo vyšším stupni, můžete se Vy sama jako pečující osoba evidovat na Úřadu práce. Ze strany státu by Vám v takovém případě bylo hrazeno povinné zdravotní pojištění a doba péče by byla evidována jako náhradní doba pojištění pro důchodové účely – jinými slovy, roky péče by se Vám započítaly do odpracovaných let, až budete sama žádat o důchod. Vy sama nicméně při péči na žádný další příspěvek nárok nemáte.

Co se týče příspěvku na benzín, možná máte na mysli tzv. příspěvek na mobilitu. Ten je určen osobám se zdravotním postižením, které mají nárok na průkaz OZP. Pro více informací k tomuto příspěvku se můžete obrátit na call centrum Úřadu práce nebo na některé z kontaktních pracovišť ÚP.

S pozdravem

Zuzana Koutná

Dotaz zodpovídá

Mgr. Zuzana Koutná

PhDr. Zuzana Koutná

poradenská pracovnice

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz