Proč lidé umírají na rakovinu?

Odpověď na dotaz ze dne 15. 7. 2024 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,
zajímá mne PROČ lidé umírají na rakovinu. Tedy jestli rakovina zničí třeba metastázami životně důležité orgány a proto život končí? Nikde jsem se to nedozvěděla. Děkuji.

Marie

Ptáte se proč lidé umírají na rakovinu, jestli je to kvůli postupnému selhání životně důležitých orgánů nebo jaké jsou příčiny.

Dobrý den, 
rakovina — tedy nádorové onemocnění může způsobit smrt různými způsoby. Může to záviset na typu a umístění nádoru, jeho agresivitě nebo i reakci na protinádorovou léčbu. Pokusím se vám vyjmenovat a vysvětlit některé z důvodů:

Někdy může být příčina přímo v nádoru samotném — nádorové ložisko nebo metastázy nádoru mohou  postihnout důležité orgány, jako jsou plíce, játra, mozek nebo kosti, narušit jejich normální funkci a způsobit selhání jednoho nebo více orgánů. Například nádor v játrech může vést k jaternímu selhání, což je často smrtelné.

Jindy může dojít ke komplikaci, kterou způsobí umístění a růst  nádoru v těle — nádory v trávicím traktu, dýchacích cestách nebo močovém ústrojí nebo jiném trubicovitém orgánu vytvoří překážku („ucpou ho“) a tím naruší jeho funkci, někdy lze tuto komplikaci odstranit, například vyříznutím, ale někdy může být smrtelná. Nádory v mozku mohou způsobit zvýšený tlak uvnitř lebky a to může vést k nevratnému poškození mozku nebo smrti. Některé nádory mohou při růstu poškodit velké cévy, porušit je a zapříčinit významné krvácení.

V některých případech je problém to, jak na tělo nádor působí. Nádorové onemocnění může přispět ke zvýšené tvorbě krevních  sraženin v krevním řečišti ( trombóz), které se mohou uvolnit a způsobit plicní embolii nebo jiné závažné smrtelné komplikace. Jiným problémem jsou změny v metabolismu (tedy v tom jak tělo funguje a hospodaří se živinami a energií) — může dojít ke  kachexii, to je stav extrémního hubnutí, který je často spojený s nádorovým onemocněním. Vysílení pak může vést ke slabosti a smrti.

Dále komplikace mohou souviset i se samotnou léčbou, která je v mnoha případech velmi úspěšná a dokáže vyléčit, ale i samotné nádory a jejich léčba (například chemoterapie a radioterapie, ale i různé operace) mohou oslabit imunitní systém a zvýšit náchylnost k závažným infekcím, které mohou být smrtelné.

Každý z těchto mechanismů zvlášť nebo v různých kombinacích může přispět k postupnému zhoršování zdravotního stavu pacienta a nakonec k jeho smrti.

Samotná onkologická léčba, ale i léčba paliativní se zaměřují na minimalizaci těchto komplikací, ale i zmenšení potíží, které tyto nemoci provází a zlepšení kvality života pacientů s nádorovým onemocněním.

Doufám, že pro vás tato odpověď byla dostatečně srozumitelná. 
S pozdravem


Jana Michlová

Dotaz zodpovídá

MUDr. Jana Michlová

MUDr. Jana Michlová

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz