Máme chlapce v pěstounské péči a zemřela mu matka, otce neznáme. Můžeme o něj z nějakého důvodu přijít?

Odpověď na dotaz ze dne 1. 7. 2024 zobrazit původní dotaz

Dobrý den.Máme dvouletého chlapečka v dlouhodobé pěstounské péči a matka zemřela.Otec neznámý.Může si o něj zažádat jeho teta?Co vlastně nás ted´čeká?Můžeme o něj přijít z nějakého důvodu?Děkuji za odpověd´.Śedová

Martina

Máte dvouletého chlapečka v dlouhodobé pěstounské péči. Zemřela mu matka a otec je neznámý. Ptáte se, co vás teď čeká a jestli vám může být z nějakého důvodu odebrán z péče.

Dobrý den,

pokud chlapeček nemá žádného z rodičů, musí soud jmenovat poručníka, tedy osobu, která bude zákonným zástupcem. Poručníka soud vybírá z okruhu blízkých a teoreticky by jím mohla být i teta. Stejně tak se ale poručníky můžete stát i vy, což by pro chlapečka mohlo být dobrým řešením, pokud i vy tuto možnost můžete a chcete nabídnout. Pokud by poručníkem byla jiná osoba, znamená to, že bude zákonným zástupcem chlapečka, bude za něho právně jednat v záležitostech, která nejsou svěřeny vám jako pěstounům. Teoreticky může chtít o chlapečka i osobně pečovat. Pak bude na soudu, aby posoudil, jaké “uspořádání” péče o chlapečka je v jeho zájmu.

S pozdravem

Barbora Steinlauf

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz