Nemocná nedojde k lékaři pro potvrzení o potřebě koncentrátoru kyslíku. Lze koncentrátor koupit?

Odpověď na dotaz ze dne 27. 6. 2024 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, docházím jako kamarádka na Prahu 4 za 96letou paní, které selhává srdce. Pomohl by jí koncentrátor kyslíku, jenže se to zadrhlo na tom, že domácí péče chce potvrzení od plicního lékaře, což je pro paní téměř neuskutečnitelný výlet. Je prosím možnost někde koncentrátor kyslíku koupit?
Děkuji Vám.
Bohumila Baštecká

Bohumila Baštecká

Píšete nám, že Vaše šestadevadesátileté kamarádce by kvůli selhávajícímu srdci pomohl koncentrátor kyslíku. Domácí péče ale požaduje potvrzení od plicního lékaře, kam se ale nemocná kamarádka pro svůj zdravotní stav nemůže vydat. Ptáte se nás tedy, zda je možné koncentrátor kyslíku někde koupit.

Dobrý den, paní Baštecká,

předně mi dovolte ocenit to, jak o kamarádku pečujete. K Vašemu dotazu mohu uvést, že koncentrátor kyslíku je možné zakoupit. Posílám některé odkazy, kde je možné koncentrátor zakoupit včetně příslušenství. Dá se také koupit levnější repasovaný koncentrátor.

Protože ale mohou být přístroje jako jednorázový výdej nákladné, lze využít i některou z půjčoven pomůcek v Praze. Ty většinou koncentrátory nabízejí oproti kauci za přístroj, účtují pak za pronájem přístroje a po jeho navrácení kauci vrací zákazníkovi. Požadují ale potvrzení od lékaře, které obsahuje také informaci o předepsaném průtoku kyslíku, který je pacientovi indikovaný. Nejen proto, že podle toho volí přístroj s odpovídající kapacitou, ale také proto, že aplikací nepřiměřeného množství kyslíku lze nemocné zdraví i zkomplikovat.

Když píšete, že má kamarádka potíže se srdcem, přeci jen bych na Vašem místě zkusil kontaktovat jejího kardiologa, jaké jsou z jeho pohledu možnosti kyslíkové terapie. Pro bližší konzultaci ohledně lepšího dýchaní celkově se můžete obrátit také na organizaci Dech života, která má svou nonstop infolinku na čísle +420 601 577 575.

S úctou

Lukáš Kutek

Dotaz zodpovídá

Mgr. Lukáš Kutek

poradenský pracovník

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz