Otec dcery o ni nejeví zájem. Je možné, aby ji v případě mé smrti, dostal do péče můj současný partner?

Odpověď na dotaz ze dne 20. 6. 2024 zobrazit původní dotaz

Zdravím,
chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby po mé smrti dostal do péče dceru můj současný partner, který není její biologický otec. Dceři je 12 let, partner s námi žije od dceřiných 6 let. Krom mě, je pro ní jednoznačně nejbližší osoba. Biologický otec s námi nikdy nežil, poslední dva roky o dceru nejeví zájem. Dříve, když k němu dcera jezdila (1-2x za rok), tak se jí u něj nelíbilo, jeho současná manželka dceru neměla ráda, dcera se jí bála. Dcera by chtěla být v péči mého současného partnera, k otci a ani k nikomu z rodiny nechce. Pomohlo by případně, pokud bych uzavřela se stávajícím partnerem sňatek?
Předem děkuji za odpověď
Petra H.

Petra

Váš partner pečuje o Vaši dceru mnoho let. Jsou si blízcí. Její biologický otec o ni nejeví zájem a jejich vztah není dobrý. Ptáte se, zda by v případě Vašeho úmrtí, mohla být svěřena do péče Vašeho současného partnera. 

Dobrý den,

obecně pro takové situace platí, že pokud má dítě druhého rodiče, který nemá omezenou rodičovskou zodpovědnost a je schopen zajistit péči a výchovu dítěte, přejdou práva a povinnosti automaticky na něj. Pokud byste takovému postupu chtěli předejít, je možné obrátit se na soud s návrhem o svěření do pěstounské péče nebo do péče jiné osoby. Soud by při projednání návrhu měl zohlednit situaci a zjistí-li závažné důvody, může rozhodnout, že o dítě bude pečovat a vychovávat ho pěstoun nebo jiná blízká osoba. 

Jak jsem zmínila, první možností je podání návrhu na svěření nezletilého do pěstounské péče. V takovém návrhu je nutno popsat předcházející výchovu a vztahy s biologickými rodiči, uvést důvody pro podání tohoto návrhu, nastínit vztah mezi dítětem a navrhovatelem a rozepsat podmínky, které může navrhovatel dítěti zajistit (bydlení, zkušenosti s výchovou, blízký vztah, dosavadní faktický výkon rodičovských práv a povinnosti, přestože není rodičem). Další obdobnou možností je návrh na svěření dítěte do péče jiné osoby. Soud předává dítě do péče jiné osoby, nemůže-li o dítě pečovat žádný z rodičů ani poručník. Příbuzné osoby nebo osoby blízké mají zpravidla přednost před jinými osobami a tato péče má obvykle přednost před ústavní výchovou. Práva a povinnosti přiměřeně odpovídají zákonu o pěstounství a vymezí je soud.

V obou případech o návrhu bude rozhodovat soud v místě trvalého bydliště dítěte. V souvislosti s uvedenými návrhy je vhodné obrátit se také na OSPOD, který pomůže nejen s celým procesem, ale i s posouzením možností. Situaci je nejlepší řešit co nejdříve. Rodič může sepsat žádost, ve které popíše, jak by si péči o dítě v případě své smrti představoval. Soud k této žádosti bude přihlížet, byť vždy rozhodne v zájmu dítěte. Vzhledem k věku dcery bude soud zohledňovat také její přání, která bude v průběhu soudního řízení zjišťovat.

S pozdravem

Barbora Steinlauf


 

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz