V roce 2014 mi zanikl nárok na vdovský důchod. Budu v případě schválení důchodové reformy mít možnost žádat o jeho obnovu?

Odpověď na dotaz ze dne 7. 6. 2024 zobrazit původní dotaz

Dobrý den .Děkuji za odpověď a zároveň upřesňující svůj dotaz. Budu mít narok na oziveni vdovskeho duchodu v případě schválení tzv.duchodove reforma která se nyní projednává v parlamentu.Narodila jsem se v listopadu R.1956 a ovdovela jsem v březnu R.2013.Duchod jsem pobirala1rok.V březnu 2014 mi zanikl narok na vdovsky duchod z důvodu nesplnění do 2 let některou ze zmiňovaných podmínek.Pokud se doba posune na 5 let.Budu mít na oziveni vdovskeho duchodu narok? DEKUJI ZA ODPOVĚĎ S Pozdravem D
Šulcova

Dagmar Šulcova

Píšete nám, že jste rok po smrti manžela (do března 2014), pobírala vdovský důchod. Následně Vám nárok na něj zanikl, protože jste ve lhůtě dvou let nedosáhla potřebného věku pro jeho pokračování. Ptáte se, zdali byste v případě schválení důchodové reformy, kdy se lhůta může prodloužit na pět let, nárok na jeho obnovu měla.

Dobrý den,

o chystané novele zákona k pozůstalostním důchodům, která by v případě schválení měla nabýt platnosti v lednu 2025, pojednává krátký text na stránkách MPSV. V tomto textu není uvedeno, že by se počítalo se zpětnou výplatou pozůstalostních důchodů, o které si například můžete dočíst v tomto článku.

Pro přesnější informace Vám proto doporučuji kontaktovat Okresní správu sociálního zabezpečení. Po lednu 2025 můžete o vdovský důchod zažádat, a tak zjistit, zdali nárok na obnovu nevznikl i Vám. 

Za poradnu

Olga Stránská 

Dotaz zodpovídá

Mgr. Olga Stránská

poradenská pracovnice

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz