Mým dvěma synům umřel otec. Mohu zažádat o sirotčí důchod pro každého z nich?

Odpověď na dotaz ze dne 2. 6. 2024 zobrazit původní dotaz

Dobrý den.Den synům umřel otec se kterým jsme nežily.Na jednoho syna už pobíral sirotčí důchod a teď jsem byla žádat i na druhého.Znama mi říkala že dostanu jen na jednoho je to pravda? Děkuji

Jana

Píšete, že Vašim synům zemřel otec. Jeden syn už pobírá sirotčí důchod, pro druhého jste o důchod zažádal. Vaše známá Vám řekla, že dostanete sirotčí důchod jen na jednoho. Ptáte se, jestli je to pravda. 

Dobrý den,

na sirotčí důchod mají nárok oba Vaši synové, pokud jsou splňují následující podmínky.

Nárok na sirotčí důchod vzniká nezaopatřenému pozůstalému dítěti tehdy, pokud byl zemřelý ke dni úmrtí poživatelem starobního či invalidního důchodu, nebo zemřel-li následkem pracovního úrazu. Nárok na sirotčí důchod dále vzniká i tehdy, splňoval-li zesnulý stanovenou dobu účasti na důchodovém pojištění:

  • v případě osoby starší 28 let alespoň jeden rok účasti na důchodovém pojištění v uplynulých deseti letech přede dnem úmrtí,
  • v případě osoby starší 38 let alespoň dva roky účasti na důchodovém pojištění v uplynulých dvaceti letech přede dnem úmrtí.

Do doby důchodového pojištění se v tomto ohledu nezahrnují náhradní doby pojištění, tj. musí se jednat o dobu výdělečné činnosti, z níž je odváděno sociální pojištění.

 

Za nezaopatřené dítě se pro účely posouzení nároku na sirotčí důchod považuje dítě do skončení povinné školní docházky a poté nejdéle do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání, tj. studuje,
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost z důvodu nepříznivého zdravotního stavu.

Po skončení povinné školní docházky se do 18. roku věku považuje za nezaopatřené i dítě, které je vedeno v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci.

 

Více informací najdete v článku o sirotčím důchodu a portálu České správy sociálního zabezpečení.

S úctou

Marta Kolská

Dotaz zodpovídá

Mgr. Marta Kolská

poradenská pracovnice, redaktorka internetové poradny

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz