Bude mít dcera nárok na sirotčí důchod, i když bude studovat dálkově?

Odpověď na dotaz ze dne 21. 5. 2024 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, pobírám sirotčí důchod na dceru. Zajímá mě zda je sirotčí důchod vyplácen i v případě, že dcera bude studovat dálkově, nebo jen při denním studiu.
Děkuji za odpověď

Jaruška

Píšete, že Vaše dcera pobírá sirotčí důchod. Ptáte se, jestli bude sirotčí důchod vyplácen, i když bude studovat dálkově.

Dobrý den,

Vaše dcera bude mít nárok na sirotčí důchod, i pokud bude studovat dálkově.

Pokud by dálkové studium kombinovala s prací, je výše výdělku omezena. Musí se jednat o takovou výdělečnou činnost, která nezakládá účast na důchodovém pojištění, tj. z jejich výdělku se neodvádí pojistné na sociální zabezpečení (důchodové pojištění). V opačném případě jí výplata sirotčího důchodu nebude náležet. Konkrétně to znamená, že si nesmí na základě Dohody o provedení práce vydělat více než 10 000 Kč měsíčně. 

Více se o podmínkách sirotčího důchodu dozvíte na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení. Pro podrobnější informace se můžete obrátit na Call centrum České správy sociálního zabezpečení, kde můžete s pracovnicí po sdělení svého rodného čísla probrat vše, co Vás kolem výplaty sirotčího důchodu zajímá.

S úctou

Marta Kolská

Dotaz zodpovídá

Mgr. Marta Kolská

poradenská pracovnice, redaktorka internetové poradny

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz