Bratrův přítel zajistil pohřeb, ale odmítá mi vydat urnu, jak jsme byli domluveni.

Odpověď na dotaz ze dne 17. 5. 2024 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, má starost je v tom, že mi zemřel náhle bratr před skoro 4 roky.Byl rozvedený a měl 2 děti.Potom se oženil se svým přítelem.Jeho sepsána závěť vydědila děti i manželku, vše připadlo příteli.My jako sourozenci jsme byly v kontaktu, měly jsme dobrý vztah.Když zemřel hned druhý den jsme jely s mou dcerou k ním domů.Tam jsme se dohodli, že pohřeb zajistí bratrův přítel a urnu s ostatky dostanu já.To se však nestalo,urnu odmítá vydat.Bratr byl jen spopelněn, žádný obřad pro rodinu se nekonal.Urnu má v obývacím pokoji,i když mi tvrdí, že bratra uložil v Praze na Olšanech ke svým rodičům.Já jsem však zjistila, že tam evidován není.Prosím poraďte co mám dělat.Děkuji Nosková

Lenka Nosková

Váš bratr před čtyřmi lety náhle zemřel. Píšete, že po rozvodu se oženil se svým přítelem, kterému v závěti vše odkázal. Jako sourozenci jste měli dobrý vztah. Den po úmrtí bratra jste se s jeho přítelem domluvili, že on vypraví pohřeb a Vy dostanete urnu s ostatky. On ale urnu odmítá vydat. Tvrdí, že bratra uložil do hrobu ke svým rodičům, ale vy jste si ověřila, že tomu tak není.

Dobrý den,

v této situaci bohužel mnoho možností není. Můžete apelovat na přítele, aby urnu uložil na hřbitově a sdělil Vám, kde je urna uložena. Můžete ho konfrontovat s informací, že na hřbitově, kde tvrdí, že je urna uložena, ve skutečnosti uložena není. Ideálně, pokud o tom máte nějaké písemné potvrzení. Můžete mu říct, že tím, že je urna uložena u něho doma jednak nedodržel vaši domluvu, jednak vám brání v realizaci vašeho práva na pietu. Právo na pietu zahrnuje kromě dalšího také právo docházet za zesnulým na hřbitov a mít tak možnost s ním takto symbolicky udržovat kontakt. Pokud by přítel nechtěl na základě těchto apelů vyhovět, je možné ho vyzvat k vydání urny, případně i podat žalobu na ochranu Vašeho práva na pietu. V takovém případě bych doporučovala situaci podrobněji konzultovat s advokátem, který se specializuje na právní pomoc v oblasti pohřebnictví.

S pozdravem

Barbora Steinlauf

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz