Bratr umírá a já jsem ho neviděla rok a půl. Mám zrušit mnou plánovanou oslavu 60 narozenin?

Odpověď na dotaz ze dne 16. 5. 2024 zobrazit původní dotaz

Umírá mi bratr s kterým jsem se 1,5 roku neviděla,až teď na JIP- ventilátor. Mám planovanu oslavu 60 narozenin, nevim zda zrušit nebo ne. Je to velmi těžké.

Blazkova

Zvažujete, zda uskutečnit svou plánovanou oslavu kulatých narozenin nebo zda ji zrušit kvůli tomu, že Vám umírá bratr. Zmiňujete, že jste s ním v poslední době nebyla v kontaktu.

Dobrý den, paní Blažková,

z toho, že se ptáte, usuzuji, že váháte. Přijde mi to zcela pochopitelné. Možná oslavu chystáte delší dobu, Vaši blízcí si udělali čas v dohodnutý termín. Umím si představit, že byste ráda, aby oslava proběhla podle plánu. Zároveň si také umím představit, že když Vám umírá bratr, nemusíte se cítit na to oslavovat, možná máte teď úplně jiné starosti. Podle mě není jedna správná možnost. Když se děje v rodině něco vážného, někdo reaguje tak, že chce odložit vše, co není nezbytně nutné. A někdo zase chce, aby život i v náročných chvílích pokud možno pokračoval dál. Chci Vás podpořit v tom, aby se rozhodla podle toho, kterou možnost pro sebe považujete za vhodnější. Můžete si zkusit představit obě varianty. Co cítíte, když si představíte, že oslava bude? A jaké to je, když oslava teď neproběhne? Napadá mě také, zda by pro vás přicházely v úvahu nějaké další varianty, např. oslavu posunout, případně zda by plánovaná forma oslavy vyhovovala i za současné situace, nebo byste potřebovala naplánovat to jinak. Když váháme, může také pomoci sdílet svou nejistotu s někým blízkým.

Přeji Vám, abyste našla řešení, které Vám bude vyhovovat. 

Barbora Váchová


 

Dotaz zodpovídá

Mgr. Barbora Váchová

Mgr. Barbora Váchová

psycholožka, poradce pro pozůstalé

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz