Zemřela mi teta. Na úřadu práce mi nabídli potvrzení prokazující dobu poskytování péče. Jak můžu takový doklad využít?

Odpověď na dotaz ze dne 15. 5. 2024 zobrazit původní dotaz

Dobrý den zemřela mi teta sestra mého otce ,
dnes jsem byl odevzdat ztp/p průkaz na úřadu práce a paní mi nabídla vystavení potvrzení prokazující dobu poskytování peče od 1/2017-04/2024 , mohu se zeptat k čemu mi takový doklad je ? zda jej mohu použít u dědického řízení kam jako osoba co zajištovala pohřeb budu asi pozván ,samozřejmě jsem byl v kontaktu s lekaři a nosil léky včetně zdravotních pomůcek ,nákupů a vyřizování většiny dokladů. a mám vůbec nějaký bod navíc než mí ostatní sourozenci kteří jí třeba 10 let nespatřily ?
děkuji za odpověď

atti

Píšete, že Vám zemřela teta, o kterou jste se staral. Na úřadu práce Vám bylo nabídnuto potvrzení o době poskytování péče v délce 7 let a čtyř měsíců. Ptáte se, k čemu Vám takový doklad poslouží, a zda Vám může být zohledněna péče o tetu při dědickém řízení.

Dobrý den,

nejprve chci vyjádřit soustrast se smrtí Vaší tety, které jste byl pečující osobou.

Doba péče může být dle zákona o důchodovém pojištění považována za náhradní dobu pojištění – to znamená doba péče se Vám může započíst do potřebné doby pojištění pro nárok na starobní/ invalidní důchod (toto platí mimo jiné pro pečující, kteří pečovali o osoby s přiznaným druhým až čtvrtým stupněm závislosti). Potvrzení o době péče je třeba doručit na příslušnou správu sociálního zabezpečení. Ta rozhodne o tom, zda Vám doba péče bude započtena do potřebné doby pojištění pro nárok na starobní/invalidní důchod. Záleží na tom, jestli jste souběžně v době péče o tetu vykonával výdělečnou činnost, v jakém rozsahu a formě anebo nikoli.

Vaše druhá otázka směřuje k tomu – jak skutečnost Vaší péče o tetu ovlivní případně dědické řízení. Otázka dědického řízení je velmi komplexní. Rozhodnutí o dědictví ovlivňuje více okolností. Dovolím si Vás odkázat na ucelený článek o dědickém řízení na webu umírání.cz.

S úctou a pozdravem

Irena Buchtová

Dotaz zodpovídá

Irena Buchtová

externí poradenský pracovník v oblasti sociální péče

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz