Lékař při hospitalizaci odmítal zohlednit dříve vyslovené přání otce. Můžeme se proti tomu nějak bránit?

Odpověď na dotaz ze dne 7. 5. 2024 zobrazit původní dotaz

Otec je nemocný. Sepsal Dříve vyslovené přání, ale když ho při hospitalizaci ukázal doktorovi, ten mu řekl, ať na něj s ničím takovým nechodí, že ho to nezajímá. Tentokrát ještě více méně o nic nešlo, ale nás teda zajímá, jestli se táta a my s ním můžeme proti tomu nějak bránit, až se to třeba stane příště a rozhodovalo by se o něčem zásadním.

Jan

Váš otec při hospitalizaci předložil lékaři svoje dříve vyslovené přání. Lékař řekl, že ho to nezajímá. Ptáte se, jestli se můžete proti takovému jednání nějak bránit. Podotýkáte, že tentokrát nešlo o nic závažného, ale zajímá Vás postup pro případ, kdy by se rozhodovalo o něčem zásadním.

Dobrý den,

takový postup lékaře je v rozporu se zákonem. Dříve vyslovené přání je závazný právní dokument, který má lékař respektovat, má-li ho k dispozici a nastala situace, ke které se dříve vyslovené přání vztahuje. 

V tomto smyslu je třeba s lékařem komunikovat, aby si byl vědom, že dříve vyslovené přání představuje závazné rozhodnutí otce a v případě jeho nerespektování půjde o neoprávněný zásah do jeho integrity.

S pozdravem

Barbora Steinlauf

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz