Pečuji doma o maminku v závěrečné fázi rakoviny. Je smutná a má velké bolesti. Jak ji pomoct?

Odpověď na dotaz ze dne 3. 5. 2024 zobrazit původní dotaz

Maminka už rok bojuje s rakovinou slinivky. Teď ji prý zbývá pár dní, jsem s ní doma. Mamka ví že má pár dní, ale strašně ji to trápí, nedokáže se s tím vyrovnat. Lékařka mi řekla, že tak strašně moc bojuje a proto tady stále je. Prý se to jen tak nevidí. V červnu 2023 ji dali 2 měsíce a je květen 2024. Maminka se trápí a je strašně smutná. Jednou to podle sester z hospicové péče vypadá na cca 5 dní a pak zase na víc. Skoro nejí, ale pořád má žízeň, polykat ji občas jde úplně v pohodě a pak zase ne. Je to zvláštní, má namíchaný koktejl v davkovaci, po kterém by měla skoro pořád spát, ale ona spi tak max. 30 minut a je opět vzhůru. Bolí ji dekubit na zádech, ale na tu bolest nic nezabírá. Mám s.o.s medikaci, ale 16 kapek morfia je otázku 1 hodiny uvolnění. Morfium a další léky jsou v davkovaci, když ji sestry dají bolus z dávkovače v 5 vteřinách spí, ale jen co odejdou je zase vzhůru. Já bych chtěla aby byla vzhůru, ale aby se tak trápila, vidím to na ní, tu beznaděj a smutek. Často mi říká, že už nemůže. Jak ji mám pomocí?
Děkuji

Martina

Pečujete o maminku, která má rakovinu slinivky. Podle lékařů ji zbývá pár dní. Maminka o krátké prognóze ví, stále bojuje, je ale smutná, je pro ni těžké se s tím smířit. Trápí ji také bolesti. Léky, které máte předepsány z hospice, nezabírají, tak jak byste si přála. Přemýšlíte, jak víc byste mohla mamince pomoct. 

Milá Martino,

píšete nám o těžkém boji Vaší maminky s nemocí a ptáte se nás, jak ji podpořit a ulevit od smutku a trápení. Z Vašeho dotazu je patrné, jak velkou péči a blízkost Vaší mamince věnujete a snažíte se být oporou. Ze zkušenosti našich pečujících známe, jak je pro ně těžké vidět své blízké v nepohodě, bolestech nebo se trápit nemocí. Je to opravdu těžký úkol být i v těchto chvílích nablízku a vytrvat. Proto bych vás chtěla podpořit, abyste dál byla tam kde Vás maminka potřebuje, protože to je to, čím ji můžete ulevit. Děláte toho pro maminku tolik, když s ní sdílíte tyto těžké chvíle! 

Samozřejmě je důležitá i komunikace s týmem z hospice o stavech bolestí a smutku, tak aby maximálně podpořili léky možnost úlevy. Zároveň je ale někdy těžké těmto projevům úplně zamezit. Proces umírání a odcházení ze života je u každého velmi různý a každý ho prožívá trochu jinak a má jiné projevy. Pokud se umírající člověk těžko smiřuje se svou nemocí, může to ještě více zvýraznit i projevy fyzické bolesti — říkáme tomu bolest celková, kdy bolí nejen tělo, ale i člověk jako bytost, jeho duše a vše, co ztrácí a opouští. 

Nevím, jaký máte s maminkou vztah a jak jste mluvily o všem, co jste spolu prožívali a zažívali, ale leckdy se v těchto těžkých chvílích  snažíme blízké i pacienty podpořit v tom, aby spolu probrali několik věcí, pokud cítí, že to má být řečeno: poděkovali za společný čas, poprosili o odpuštění všeho, co se nezdařilo a vyjádřili lásku k druhému člověku. Možná se to zdá být patetické nebo banální, ale jsou to velmi důležité věci, které mohou vést k veliké úlevě pro pacienty i jejich blízké. Pokud Vaše maminka už nemůže komunikovat nebo spí, nevadí to, můžete ji říct, vše co potřebujete i tak. Já jsem přesvědčená, že hlas blízkého pacienta proniká i k lidem, kteří už nemohou komunikovat a často je velmi uklidní.

Přeji vám mnoho sil a ráda bych Vás ujistila, že jste pro vaši maminku velkou oporou.

S úctou 

Jana Michlová


 

Dotaz zodpovídá

MUDr. Jana Michlová

MUDr. Jana Michlová

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz